četvrtak, 20. veljače 2014.

esterhazy torta

esterhazy torta

 
  • 14  jaja
  • 550 gr. šećera
  • 5 vanila  šećera
  • 500gr. lešnika ( 250 gr.mlevenih lešnika pečenih i 250 gr. izmrvljenih lešnika pečenih )
  • 7  kašika brašna
  • 350 gr. putera
  • 5  kašika džema od marelice, ili po ukusu koji volite ili imate.
  • 250 gr. šećera u prahu
  • malo cedjenog limunovog soka ili pomorandžinog
  • 100 gr. čokolade
Priprema kora:
Umutiti čvrst sneg od 14 belanaca dodati im 300 gr. šećera i 2 vanilin šećera. U ovu već čvrstu masu dodavati 250 gr. izmrvljenih lešnjaka ( ja ih stavim u neku kesu pa  ih mrvim tj. pritiskam oklagijom)  i 7 kašika brašna, pa polako sve sjediniti ne mikserom već kašikom da sneg od belanaca ne izgubi svoju penu. Od ove mase peče se 5 kora i to na laganoj temperaturi oko 150 C. Pleh mora da bude okrugao i manjeg prečnika oko 20-30 cm. Kore peći otprilike 10 do 15 min. videćete sami kad čačkalicu zabodete u koru mora da ostane suva čačkalica. Ove se kore više suše nego peku pa stoga budite oprezni i nadgledajte ih u toku pečenja.
Priprema fila:
Penasto umutiti 14 žumanjaka sa 250 gr. šećera i 3 vanilin šećera. Ovu smesu lagano tući na pari i ostaviti da se ohladi.
350 gr. putera smo prethodno sjedinili sa 250 gr. mlevenih oraha, i dodali ohladjenoj masi od žumanjaka i šećera. Sve kore lepo nafilovati a, odozgo tj. na poslednju staviti džem. Ova torta je poznata i po svojoj prošaranoj beloj glazuri koji dobijamo tako što 250 gr. šećera u prahu pomešamo sa limunovim ili pomorandzinim sokomi malom kašikom putera ili margarina, dodajemo pomalo neke tečnosti vode ili nekog bistrog soka tako da se dobije  bela masa za premazivanje torte. Ovu belu masu stavljamo preko džema.  Šaru poznatu na ovoj torti dobićemo tako što na belu masu stavljamo otopljenu čokoladu tj. stavimo tačke jednu ispod druge razmaka po centimetar, i iz svake čokoladne tačke čačkalicom pravimo galebova krila, ja tako godinama šaram pa pokušajte i vi. Malo lešnika posuti donjoj strani torte, ne po beloj čoko glazuri.
Fenomenalna torta, više godina je pravim, moji ukućani zajedno samnom uživaju u ovom savršenstvu, uživajte i vi. Prijatno! .. (tortekolaci.com)

Nema komentara:

Objavi komentar