subota, 22. veljače 2014.

ČOKOLADNA TORTA


 
Sastav:
• 6 jaja,
• 6 kašika šećera,
• 3 kašike brašna,
• 3 kašike kakaa,
• 20O g čokolade (najbolje je pola čokolade za kuhanje, a pola obične mlečne),
• 10 g putera,
• 500 ml slatke pavlake
• 0,5 ml ruma ( plus malo ruma za posipanje kore),
• 100 ml mleka (za posipanje kore)

Priprema:

 
Biskvit:
6 žumanjka izmiksati sa 6 kašika šećera. Dodati
3 kašike brašna i 3 pune kašike kakaa.
Posebno istući belanjke, sve skupa lagano promešati kašikom. Peći u nauljenom kalupu (kalup za pečenje torti kojem se skidaju stranice) na 180 ○ C otprilike 20 min.

Fil:
Otopiti 200 g čokolade na pari s 10 g putera i 0,5 ml ruma.
Posebno zagrijati 500 ml pavlake skoro do kipućeg, ali ne sme proključati.
Maknuti čokoladu s pare,doliti pavlaku i sve zajedno izmešati.
Testo izvaditi iz pećnice, pustiti da se ohladi pa prerezati.
U ohlađeni kalup u kojem se pekla kora staviti jednu koru, dobro je navlažiti mlekom pomešanim s malo ruma ili likera od oraha pa preko toga uliti jedan sloj fila. Staviti drugu koru, isto ju navlažiti mlekom i rumom i preko preliti ostatak fila.
Fil će biti tekući, ali će se upiti u testo i torta će biti sočna. Fil će se nakon par sati fino stvrdnuti i biti kremast.
Ostaviti tortu da se dobro ohladi pa je onda staviti u frižider.
Kad se torta dobro ohladi u frižideru pažljivo skinite obruč kalupa za pečenje i ako želite ukrasite ju šlagom ili kakvim cvetićima. (facebook.com)

Nema komentara:

Objavi komentar